Светлана Мурзина, специалист по семейна и клинична психология, разказва за синдрома

...
Светлана Мурзина, специалист по семейна и клинична психология, разказва за синдрома
Коментари Харесай

Синдромът на белия заек: Какво представлява и как да се преборим

Светлана Мурзина, експерт по фамилна и клинична логика на психиката, разказва за синдрома на " белия заек ", като споделя способи за неговото установяване и превъзмогване.

Един от главните признаци на този синдром е непрекъснатото безпокойствие за каквото и да било. Хората с това положение основават ненужна блъсканица и хаос към себе си, като нервират близките. Често аргументите за това държание се коренят в детството: тревожните родители постоянно отглеждат тревожни деца . Подражаването на това нервно държание въздейства върху развиването на това положение в зрелост.

Хората със синдрома на белия заек са склонни да управляват и не могат да делегират делата си на други хора. Това ги кара да поемат повече, в сравнение с е належащо, и да поддържат положението си на непрекъснат стрес.

Съвременните технологии също могат да допринесат за този синдром или да го засилят. Пристрастяването към джаджите и обществените медии постоянно води до неефективно потребление на времето и непрекъснато забавяне.

Синдромът на белия заек обаче може да бъде комплициран с обезпокоително разстройство, което изисква професионална помощ. За превъзмогването на това положение могат да се употребяват разнообразни тактики - от инспекция на възприятието за време до образуване на всекидневието, разчистване на дома и научаване да се отхвърляме от наложени отговорности.

Съветите на специалиста включват последователното образуване на нови привички, както и преразглеждане на делата и способността да се отказвате от ненужни тежести. Ако независимите способи не доведат до резултати, е значимо да се потърси помощта на психолог, заключава Мурзина.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР